Toscaanse recepten

Op deze pagina vind je wat Toscaanse recepten , af en toe door mij wat aangepast .

Panzanella

Ingrediënten voor 4 personen

2 tomaten
1 komkommer
4 sneetjes oud brood
1 rode ui, fijngesnipperd
1 teentje look, fijngesnipperd
1 handjevol basilicumblaadjes
4 dl olijfolie
1,5 dl balsamicoazijn

 

 

Pel de tomaten en snij ze in blokjes. Schil de komkommer, verwijder de zaadjes en snij hem in even grote stukjes als de tomaten. Snijd het brood in even grote stukken als de groenten en voeg ze samen. Snipper er een rode ui en een teentje knoflook bij. Scheur wat basilicumblaadjes in stukken en meng alles in een grote kom. Voeg er nu peper en zout, olijfolie en balsamicoazijn . Wees niet te zuinig met de olijfolie en de azijn. Gebruik het liefst een héél lekkere olijfolie, want die maakt het verschil!

Smakelijk - Gustoso !

 

Pici cacio e pepe

Ingrediënten voor 4 personen

Pecorino 250 gram

Olijfolie 40 ml

Zwarte peper 6 tl

 

Heb je geen Pici vervang het dan door een dikke spaghetti , kook de pasta en bewaar wat pastawater voor de saus .Doe de geraspte pecorino , peper en de olijfolie samen in een kom met wat pastawater en meng tot een geheel .Voeg de pasta toe en eventueel nog wat pastawater als het te dik is .

Divertiti e basta

 

 

 

Pappa al Pomodoro

                                                             Ingrediënten voor 6 personen

 

1,5 kilo rijpe tomaten
2 uien
3 stengels selderij
2 teentjes knoflook
1 liter groentebouillon
8 dikke plakken rustiek brood , brood van een paar dagen oud is het lekkerste.
 basilicum 
olijfolie om te bakken en goede kwaliteit extra vergine voor het serveren
25gr Pecorino of Parmezaanse kaas, grof geraspt
zwarte peper
zeezout

Gewoon maken als een soep , dus alle ingrediënten aanstoven . Kruiden naar smaak , bouillon erbij , het brood kan je even grillen of in de oven, nadien kan het er ook bij . Serveer koud of warm met wat geraspte kaas en blaadje basilicum . 

Niente di suo

Semifreddo al pistacchio

Ingrediënten voor 5 personen


                                                                                             2 eieren gesplitst in dooiers en eiwitten                                                                                              0,250 ltr slagroom

50 gr suiker
                100 gr pistachenoten (ongezouten en gepeld)
Snuifje zout

 

Zo maak je het :
Maal de pistachenoten fijn in een keukenmachine.

Splits de eieren in 2 aparte kommen.

Klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Zorg dat je een schone en vetvrije kom gebruikt.

Klop in een andere kom het eigeel met de suiker, licht en luchtig.

Klop in een derde kom de slagroom stijf.

Meng de pistachenoten met het eigeel.

Voeg de helft van de slagroom toe aan het pistache mengsel en roer het door. Dit heet familie maken.

Voeg het pistache mengsel nu bij de rest van de slagroom.

Spatel tenslotte de eiwitten voorzichtig door de pistache crème. Zorg ervoor dat je niet alle lucht eruit spatelt.

Mengsel in kleine schaaltjes of bekertjes.

Laat het ijs minimaal 4 uur opstijven in de vriezer.

Haal een kwartier voor het serveren de semifreddo uit de vriezer en garneer  met pistachenoten.

Delizioso